De slimme thermostaat

10-08-2016 09:40

Je huis is een belangrijke plek, je brengt er veel tijd door. Een goede temperatuur in huis is dus van groot belang. Hierdoor slaap je goed en h aal je overdag het beste uit jezelf. Maar wat is de ideale temperatuur in huis en hoe hou je deze temperatuur voor langere tijd? In dit artikel lees je goede tips om de ideale temperatuur in huis te houden, zowel in de zomer als in de winter.


De ideale temperatuur

De ideale temperatuur in huis is 18 graden, dit is een stuk lager dan dat de meeste mensen denken. De gemiddelde temperatuur in Nederlandse huishoudens ligt tussen de 20 en 22 graden. Bij 18 graden heeft je huis ook een behagelijke temperatuur en hiermee stook je minder, wat goed is voor het milieu en je portemonnee. Het is dus het proberen waard om je thermostaat een paar graden lager te zetten.


Zomer

In de zomer zijn de buitentemperaturen hoger, waardoor het in huis al snel ook warmer wordt. Hoe zorg je ervoor dat je huis lekker koel blijft tijdens warme zomerdagen?


Zet de ramen slim open

Het is belangrijk om genoeg frisse lucht je woning in te laten, ook om je huis koel te houden. Zet daarom je ramen open op tijdstippen dat de zon nog niet hard schijnt en de temperatuur buiten nog laag is. Dit is ‘s avonds laat, ‘s nachts en ‘s ochtends vroeg. Het makkelijkst is om voordat je naar bed gaat ramen open te zetten en deze de hele nacht open te laten. Als je dit niet prettig vindt, is het slim om het voor het slapen open te zetten en ‘s ochtends weer. Hierdoor komt er genoeg koele lucht je huis in.

https://lh5.googleusercontent.com/8ZG76kEhx94uINyg9A_5viKXJY9K4HYsxMSiV8vpfZtKocUb93GDczr5qFT5cnYp9y7dZkBkAQaigmmWyjuKzAO6_5amZssnOl5ubpQjAVcjh-g7nbbNaHWC5wjt2XM9SaaqBs-bhttps://lh4.googleusercontent.com/T4Bd8xuUGQ94sVJFJ_VC-lIJxWxshW2lr-EsLE7eDs7zJR1AbmaPyidNuD-OfXIG9RwJmk0QeK0TjeeNM9pkwVP7PycRMJBT6sftiRYurjJOL7XVkih_6foNUsy2IF7eJi86sjhg

https://nl.pinterest.com/pin/39828777934320637/

https://nl.pinterest.com/pin/409898003559460352/


Gebruik zo min mogelijk warme apparaten

Je merkt het vaak als je bij een draaiende droger in de buurt komt; er komt flink wat warmte van het apparaat af. Dit is ‘s zomers natuurlijk niet fijn als het al te warm in huis is. Door het gebruik van bijvoorbeeld de droger en de stofzuiger creër je onnodige warmte. Droog in plaats daarvan de was lekker buiten en veeg het stof bij elkaar met een bezem.


Kies voor lichte gordijnen

Donkere gordijnen verduisteren beter, maar trekken ook warmte aan. Daarom is het aan te raden om voor lichte gordijnen te gaan. Monteer voor de verduistering bijvoorbeeld een rolluik voor de gordijnen om toch goed te verduisteren, bijvoorbeeld in de slaapkamer.


Winter

‘s Winters kan de kou van buiten nog al eens in je huis komen, waardoor je ‘s avonds met een dekentje over je heen op de bank zit of de verwarming helemaal opendraait. Hoe zorg je in de winter voor een aangename temperatuur in huis, zonder dat je enorme stookkosten betaalt?


Goede isolatie is de basis

Met goede isolatie hou je ‘s winters de kou buiten en ‘s zomers de warmte. Het is dus een goede investering om te doen, omdat je er het hele jaar profijt van hebt. Je verbruikt hierdoor minder energie en dit merk je aan je energierekening elke maand. Ook ontlast je het milieu, wat je een goed gevoel geeft. Het aanschaffen van dubbel glas voor al je ramen is al een stap in de goede richting. De prijzen van dubbel glas zijn afhankelijk van de grootte en hoeveelheid van je ramen. Op HomeDeal vind je meer prijsinformatie voor dubbel glas en andere huis- en tuinprojecten.


Zet de verwarming niet te hoog

Het lijkt logisch om op koude dagen de verwarming flink hoger te zetten en zo je huis op te warmen. Probeer er op te letten dat je de verwarming niet te hoog zet, hoe lekker dit ook lijkt. Als het heel warm is in huis en buiten koud, is de kans op een verkoudheid of griep groter door het grote temperatuurverschil. Ook slaap je minder goed in een huis met een hoge temperatuur.

https://lh3.googleusercontent.com/9wTnOi1UfRu3vieT6uyREMGW8wl_psNgY5xu2fNNX2o_N_ovMJ5Fyv8oy61POxcezVfjpj-fNJA8MJwEVpdMAuiiv_Rj_6GHaWfBXxzGzEv47WwShAzE8PUCaMjllTv_vx4NDkIChttps://lh6.googleusercontent.com/DpwDIZed7Rg7_p5fJrQNd6ClNo54nwZNFwRQQaf6HVsvJNGNfDdfz_IFVApGg8YZurJNlLVbZ2JuE1h8u254D2_jdPP6nafLpAaEftd4Olx8SUBp2DR_udTYLIzyDOw3uiyFAYYL

https://nl.pinterest.com/pin/421227371378221932/

https://nl.pinterest.com/pin/527343437600748550/


Hou ramen en deuren dicht

Door deuren en ramen dicht te houden, is je huis sneller warm. Zit je in de woonkamer? Doe dan ook de tussendeur naar de gang dicht, zo warmt de kamer sneller op. In de slaapkamer is het wel belangrijk dat je regelmatig een raampje open zet, hierdoor slaap je namelijk beter . Hierdoor ben je overdag frisser en heb je meer concentratie en energie.


Het is dus niet ingewikkeld om een goede temperatuur in je huis te behouden tijdens de verschillende jaargetijden. Hierdoor blijft je huis een aangename plek om in te leven en presteer je beter op werk of op school. Door op te letten op je energieverbruik bespaar je niet alleen geld, maar leef je ook milieuvriendelijker en wie wil dit nou niet?