Een slimme thermostaat kopen?

08-10-2015 14:20

Veel energieleveranciers bieden tegen bepaalde voorwaarden een gratis slimme thermostaat aan. Moet u ingaan op deze aanbieding? Of is het verstandiger om zelf een slimme thermostaat aan te schaffen?

Gratis slimme thermostaat

Essent, E.ON, Eneco en NLE (Nederlandse Energie Maatschappij) bieden een gratis slimme thermostaat aan bij een contract. E.ON-klanten krijgen gratis de EnergieAssistent bij een contract voor 3 jaar. Klanten van Eneco krijgen Toon gratis bij een contract voor 4 jaar en betalen maandelijks € 3,50 aan abonnementskosten. Essent-klanten krijgen de Nest bij een contract voor maar liefst 5 jaar.

NLE is de enige energieleverancier die niet als voorwaarde stelt dat u een contract voor enkele jaren moet afsluiten. U krijgt gratis de Anna Thermostat in bruikleen. Deze mag u blijven gebruiken als u overstapt naar een andere leverancier. U betaalt wel maandelijks € 3,99 aan abonnementskosten. Na 5 jaar wordt Anna uw eigendom. Als u stopt met het abonnement werken veel (online) functionaliteiten niet meer.

Is gratis goedkoper?

Energieleveranciers bieden deze gratis thermostaten aan als marketinginstrument om u te verleiden contracten voor enkele jaren af te sluiten. Slimme thermostaten kosten tussen de € 200 en € 500. Dit bedrag verdienen energieleveranciers makkelijk terug, omdat u vele jaren gebonden aan uw contract blijft.


Ons advies: Overweeg of een slimme thermostaat in uw huishouden van toegevoegde waarde is. Is dit wel het geval? Kies een geschikte slimme thermostaat en koop deze zelf. U bent op dat moment iets meer kwijt, maar op den duur bent u goedkoper uit. U kunt dan jaarlijks blijven overstappen van energieleverancier en gebruik blijven maken van actietarieven en welkomstkortingen. U zit dan ook niet vast aan maandelijkse abonnementskosten.

Waarom een slimme thermostaat kopen?

1 - Bediening op afstand

De meeste slimme thermostaten komen met een app voor smartphone en tablet waarmee de verwarming kan worden aangepast. Dit is fijn als u geen zin heeft om naar de thermostaat te lopen, maar vooral zinvol als u buitenshuis de verwarming wilt bijstellen. Bijvoorbeeld als u de verwarming bent vergeten uit te zetten als u het huis verlaat of als u op weg naar huis alvast de verwarming wilt aanzetten.

2 - Slim besparen

Veel slimme thermostaten leren van uw verbruik. Hierdoor kunnen ze op uw behoeften anticiperen. Doet u elke avond de verwarming uit? De slimme thermostaat zal dit voor u gaan doen. Een slimme thermostaat helpt u besparen door de verwarming te verlagen als u niet in de ruimte bent. Dit is vooral handig als u vaak vergeet de verwarming uit te draaien. Wij adviseren u een uur voordat u een ruimte verlaat de verwarming lager te zetten. Dit levert een grotere besparing op.

3 - Inzicht in uw verbruik

Meten is weten. De slimme thermostaten bieden een app of online omgeving waarin uw verbruik wordt bijgehouden. U ziet op welke dagen en tijdstippen uw verbruik piekt bijvoorbeeld. Sommige thermostaten kunnen zelfs uw energieverbruik bijhouden. Zo heeft u volledige inzicht in uw energieverbruik.

Waar kan ik zelf een slimme thermostaat kopen?

Sommige energieleveranciers bieden ook slimme thermostaten buiten hun klantenkring aan. Daarnaast kunt u op de website van producenten terecht. Vergelijk de prijzen van verschillende slimme thermostaten op websites als Beslist.nl of Kieskeurig.nl. Ze worden ook verkocht bij Bol.com, Coolblue, Media Markt en andere kleinere specialisten.